Porovnanie: Váš vlastný sklad alebo centrum plnenia?

image of blog Frisbo Team

Ak prevádzkujete internetový obchod alebo maloobchod, svoje produkty musíte niekde skladovať. Novozaložené internetové obchody na začiatku využívajú svoje kancelárske priestory (alebo dokonca suterén či garáž) na skladovanie produktov. Hoci je toto riešenie jednoduché a lacné, nebude užitočné z dlhodobého hľadiska. Skôr či neskôr budete musieť pre svoj tovar nájsť sklad. A v tejto súvislosti máte dve možnosti. Môžete si prenajať svoj vlastný sklad alebo sa môžete rozhodnúť zveriť skladovanie produktov spoločnosti, ktorá sa zaoberá plnením. Aké sú výhody a nevýhody oboch týchto riešení? 

Nové predajne sa zvyčajne rozhodnú skladovať svoje produkty vo svojich vlastných prenajatých skladoch. Z mnohých hľadísk je to rozumná voľba. V tomto článku však prinášame niekoľko užitočných informácií, ktoré vám pomôžu pochopiť rozdiel medzi skladovaním vo vašom internom sídle a skladovacími službami tretích strán a vybrať si možnosť, ktorá vám najviac vyhovuje.

Prevádzkovanie vlastného skladu

Vždy to vyzerá v podstate rovnako: Rozhodnete sa založiť obchodnú spoločnosť/ internetový obchod a na skladovanie produktov si prenajmete sklad. Tento prístup prináša mnohé výhody. Pokiaľ ide o začiatočníkov, s vlastným skladom môžete mať všetko ľahko pod kontrolou. V závislosti od vášho rozpočtu môžete nájsť sklad, ktorý plne vyhovuje vašim potrebám a očakávaniam. Môže byť umiestnený v blízkosti vašej kancelárie alebo domova a ponúkať všetky funkcie, ktoré potrebujete, napr. dostatok úložného a parkovacieho priestoru a ďalšie vybavenie na nakládku, organizáciu a balenie balíkov. Vo vnútri môžete usporiadať produkty a baliace stanice presne podľa vašich predstáv.

Je tu však aj druhá strana mince. Prevádzkovanie vlastného skladu je časovo náročné a komplikované v prípade, že ste sa tomu nikdy predtým nevenovali. Aby ste všetko dokázali efektívne vybudovať, potrebujete prinajmenšom základné logistické znalosti. Čím viac produktov máte, tým zložitejšie je ich sledovať. Skôr či neskôr budete potrebovať pokročilý ERP alebo WMS systém, ktorý vám pomôže sledovať všetko, čo sa v sklade deje. Okrem toho budete musieť najať aspoň dvoch pracovníkov v sklade. Nezabudnite však, že počas rušných období, ako je hlavná sezóna a sviatky, môže byť potrebné najať ďalšie pracovné sily, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou počas roka zvyčajne nepotrebujete. Keď sa na to pozriete z celkovej perspektívy, môže sa ukázať, že prevádzkovanie skladu nie je také lacné, a že je to práca na plný úväzok, čo znamená, že nebudete mať dosť času na zvyšovanie predaja.

Našťastie to tak nemusí vyzerať. Môžete sa rozhodnúť zveriť túto úlohu špecializovanej spoločnosti a začať spolupracovať so spoločnosťou 3PL (logistická spoločnosť, ktorá je treťou stranou), ktorá prevádzkuje centrum plnenia.

Plnenie pre váš obchod

Plnenie je služba, ktorá je založená na zverení všetkých logistických procesov špecializovanej spoločnosti. To znamená, že logistické centrum, s ktorým spolupracujete, sa zaoberá:

  • Skladovaním produktov
  • Vyzdvihovaním a balením objednávok
  • Odosielaním balíkov zákazníkom
  • Prijímaním vrátených produktov a sťažností

A to všetko urobia namiesto vás! V dôsledku toho nepotrebujete samostatný sklad (a ani pracovníkov v sklade) – centrum plnenia vám poskytne svoje skladové priestory (ktoré sú okrem toho zvyčajne aj špičkové). V skutočnosti to jediné, čo musíte urobiť, je informovať svojich dodávateľov a distribútorov o novom umiestnení vášho skladu. Zvyšok je v rukách centra plnenia

Okrem toho, niektoré centrá plnenia zabezpečujú svojim klientom aj cezhraničnú prepravu. Spolupráca s takouto spoločnosťou prináša mnoho výhod:

  • Získate rýchly a okamžitý prístup na zahraničné trhy.
  • Váš obchod môže využívať uprednostňovaných miestnych dopravcov, ktorí ponúkajú atraktívne poplatky za dopravu.
  • Môžete vyťažiť maximum z know-how vášho partnera v súvislosti s daným trhom, čo znamená, že vaša spoločnosť môže ľahko získať toto nové cieľové publikum a ľahko zvýšiť predaj.

Centrá plnenia vám poskytnú prístup k svojmu systému riadenia skladu, aby ste mohli rýchlo skontrolovať, čo sa deje s vašimi objednávkami. A keďže logistické centrá majú skúsenosti so skladovaním a prepravou veľkých objemov produktov, všetky postupy a procesy už zdokonalili. Okrem toho, vďaka tomu, že centrá plnenia prepravujú každý mesiac tisíce balíkov z jedného miesta, majú oveľa atraktívnejšie kuriérske poplatky, takže na každej zásielke ušetríte peniaze.

Vďaka slušnému centru plnenia môže váš internetový obchod skutočne odosielať viac objednávok ako kedykoľvek predtým, a to aj počas období náhleho rastu predaja, ako je Čierny piatok alebo Vianoce. 

Prináša toto riešenie nejaké nevýhody? Musíte si uvedomiť, že odteraz budú všetky logistické procesy vo vašom obchode iba také dobré ako váš partner 3PL. Keď budete spolupracovať s centrom plnenia, prestanete zasielať balíky interne a celý proces bude teraz v rukách vášho logistického partnera. Preto je starostlivý výber vášho budúceho centra plnenia, ktorému dôverujete, taký dôležitý. Urobte si prieskum, porovnajte dostupné ponuky a prijmite informované rozhodnutie, pokiaľ ide o váš model skladovania.

Súvisiace príspevky

Prihláste sa na odber noviniek

Budeme vás informovať o všetkom podstatnom zo sveta skladov, logistiky a doručovania.